top of page

Sneak Preview | Documentaire over Marcel van Silfhout

Op zaterdag 11 mei is er een sneak preview filmvertoning van de nieuwe documentaire van tv-maker Erwin Taams over voormalig Zembla-onderzoeksjournalist en boer Marcel van Silfhout. Met zijn project 'Graangeluk' is hij een voorbeeld voor kleinschalig boeren met een menselijke maat.

Sneak Preview | Documentaire over Marcel van Silfhout
Sneak Preview | Documentaire over Marcel van Silfhout

Tijd en locatie

11 mei 2024, 19:00 – 22:00

Edam, Nijverheidstraat 7b, 1135 GE Edam, Nederland

Info

Marcel van Silfhout (1968) werkte als onderzoeksjournalist en is auteur van diverse boeken. Hij is een expert in voedselveiligheid- en in de spoorwegen. Hij werkte voor regionale dagbladen (Utrechts Nieuwsblad. GPD) en Nederlandse televisie programma's als Zembla, Uitgesproken en De Ombudsman (VARA) en KRO Reporter. In de afgelopen jaren schreef hij een aantal boeken, zoals 'Kookkaravaan, smaakroute door Marokko', dat in 2011 werd verkozen tot het Nederlands Kookboek van het Jaar. Ook Gourmand Cookbook Awards (Parijs, maart 2012) bekroonde 'Kookkaravaan' tot Best Cookbook in The Netherlands. In 2014 (december) publiceerde Van Silfhout het veelbesproken, door FNV Spoor mogelijk gemaakte onderzoeksjournalistieke boek 'De Ontsporing, het Fiasco Fyra'. 

Uitgebeend

Medio maart 2014 publiceerde hij 'Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog?' Een kritische reconstructie over de kapot bezuinigde en gereorganiseerde Keuringsdienst van Waren, de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees en de daaruit voortkomende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Dit onderzoeksjournalistieke boek werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Maatschappij en Veiligheid op verzoek van voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Sinds het verschijnen van Uitgebeend wordt Van Silfhout vaak gevraagd als onafhankelijk expert op het gebied van voedselinspectie door het Nederlandse parlement, de media en Duits en België voedselveiligheidsorganisaties.

Roer om

De journalist en schrijver belandde op een zijspoor dat zijn leven omgooide. ,,Het idee ontstond toen ik traditionele schaapherders hielp. Zij zijn een belangrijk deel van het circulaire heidelandbouwsysteem met ecologische graanteelt dat helemaal verdwenen is," aldus Van Silfhout die inmiddels een eigen merk en cooporatie lanceerde 'Graangeluk' waarmee hij pasta, bier en graandelen mee aanbiedt. 'Het uiteindelijke doel van GraanGeluk is dat we op onze akkers niet meer alleen maar snijmais (veevoer) zien staan, maar vooral een keur aan diverse oude en nieuwe gezonde graansoorten met daartussen welig tierende inheemse akkerkruiden'. Erwin Taams volgde Van Silfhout in de voetsporen en portretteerde een bevolgen boer die voorzichtig terugkeerde naar zijn roots, journalistiek.

Planning van de avond:

19:00 inloop en kennismaking

19:30 vertoning van de film (ca. 90 minuten)

21:00 toiletpauze en tijd voor een drankje aan de bar

21:15 filosoferen over de film

21:45 tijd voor een drankje aan de bar

22:00 deuren dicht

Hapjes en drankjes:

Ons filmtheater beschikt over een kleine, maar gezellige bar waar gedurende het hele evenement tegen betaling (pin of contant) drankjes en hapjes kunnen worden besteld. Er is zowaar een popcornmachine dus de filmbeleving is daardoor helemaal compleet.

Parkeren:

Parkeren is gratis en er is volop ruimte op het industrieterrein rondom Studio Paradiso. Zorg wel dat je geen in- en uitritten blokkeert van bedrijven.

Deel dit evenement

bottom of page